Bodrum, Türkiye’nin ünlü tatil beldelerinden biridir. Doğal güzellikleri, yeşil alanları, plajları, denizinin eşsiz berraklığı ve konumu nedeniyle birçok kişi tarafından yaz aylarında tercih edilir. Bir yarımada olan Bodrum, etrafı denizlerle çevrili olduğu için ziyaretçilerine eşsiz anlar yaşatır. Yalnızca bu doğal güzellikleriyle sınırlı kalmayan belde, tarihi açıdan da köklü bir geçmişe sahiptir. Birçok medeniyete ev sahipliği yapması nedeniyle onlardan kalan mimari yapıları geçmişten günümüze taşır. Bu yapılar arasında Antik Tiyatro, Mausoleum, Myndos Kapısı, Pedasa Antik Kenti ve Bodrum Kalesi gibi yapılar vardır.
Bodrum’da mutlaka görmeniz gereken tarihi yerler için detaylı açıklamalara aşağıdaki başlıklarla ulaşabilirsiniz:
- Bodrum Kalesi
- Mausoleum
- Myndos Kapısı
- Antik Tiyatro
- Bodrum Deniz Müzesi
- Pedasa Antik Kenti
Bodrum Kalesi
Bodrum tarihi yerler arasında bulunan Bodrum Kalesi, 15. yüzyılda St. Jean Şövalyeleri tarafından inşa edilir. Kalenin yapılma amacı Osmanlı Devleti’ne karşı Bodrum’u korumaktır. O dönemler Kale, Aziz Peter Kalesi adıyla anılır. Yapılma amacına uygun şekilde 15. yüzyıldaki Osmanlı saldırılarına Kale direniş gösterir. Fakat 16. yüzyıldaki Rodos Kuşatması ile Osmanlı Devleti’ne dahil olur. Osmanlı egemenliğine giren Kale, ardından bir cami olarak uzun yıllar kullanılır. Günümüzde ise 1960 yılından beri Sualtı Arkeoloji Müzesi olarak ziyaretçilere açıktır.
Mausoleium
Bodrum Mausoleium Anıt Müzesi, Antik dönemde Persler’den Maussollos adındaki biri tarafından yaptırılır. Anıt mezar olan bu yapı, henüz daha yaşarken kişinin talebi üzerine inşa edilmeye başlanır. Halikarnas Mozolesi olarak da bilinen bu yapının mimarisinde Yunan ve Mısır mimarilerini keşfetmek mümkündür. Bodrum’da mutlaka görmeniz gereken tarihi yerler arasında bu anıt müze önemli bir noktadadır.
Myndos Kapısı
Milattan önce 300’lü yıllarda inşa edilen Myndos Kapısı, kentin giriş kapılarından biridir. Şehri korumak ve kalkan özelliği sağlamak amacıyla inşa edilen bir kapıdır. Ayrıca bu kapı etrafında birçok tarihi anıta denk gelmek mümkündür. Helenistik ve Roma’nın izleri mezarlarla bu yapı etrafında görülür. Bodrum tarihi yerler arasında Myndos Kapısı yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilir.
Bodrum Antik Tiyatrosu
Bodrum’da mutlaka görmeniz gereken tarihi yerler arasında yer alan Antik Tiyatro, milattan önce 4. yüzyılda Klasik Antik Çağ’da inşa edilir. Anadolu’nun en eski tiyatrolarından biri olma özelliği taşıyan bu tiyatro, Bodrum merkezinin kuzeyinde konumlanır. 13 bin kişilik kapasitesi ile büyük bir tiyatrodur. Ayrıca oyunlardan önce Dionysos için kurbanların kesildiği de bilinir.
Bodrum Deniz Müzesi
Bodrum Deniz Müzesi, yapısal olarak tarihi bir önemi olmayan, fakat içerisinde yer alan sergilerle önemli bir değeri olan bir noktadır. 2010 yılında Bodrum Kalesi yanında kurulan bu müze, Bodrum’un tarihi açıdan önemini ifade eden eserlere ve kalıntılara içerisinde yer verir. Özellikle Bodrum’un bir liman kenti olmasının etkisi, sergilenen teknelerde de görülebilir.
Pedasa Antik Kenti
Tarihi kayıtlara göre Leleglerin Troya Savaşı öncesinde yaşadığı düşünülen kent, Pedasa Antik Kenti’dir. Bodrum tarihi yerler arasında bu kent içinde; mezarlıklar, çiftlik evleri ve tarım terasları yer alır. Yapılan kazı çalışmaları ile milattan önce iki bin yıllarına uzanan bir yapı olduğu kanaatine varılır. Troya Savaşı sonrası burada yerleşim gösteren halk farklı lokasyonlara göç eder.
Müzeler, Antik yapılar, camiiler, tiyatrolar ve daha nicesi! Bodrum’un medeniyetlerden taşıdığı bu izlere sahip çıkıp onları korumak ve tarihi anlamlarını hissetmek; ziyaretçilerin kazandığı en değerli deneyim olacaktır.